25% Sociale Woningbouw blijft overeind

25% Sociale Woningbouw blijft overeind

Tijdens de Commissievergadering van maandag 14 januari stond de actualisatie van de Woonvisie van Oegstgeest op de agenda.  Progressief Oegstgeest staat voor een Oegstgeest waar iedereen welkom is, waar inwoners niet worden beoordeeld op hun loonstrookje. Daarom hebben wij ons onverkort sterk gemaakt voor het verhogen van het percentage sociale huur in de bouwvoorraad van Oegstgeest. Op dit moment is 17% van de woningen een sociale huurwoning en de afgelopen vijf jaar zijn er geen nieuwe meer bij gekomen. 

We hadden graag direct de Woonvisie in lijn gebracht met de regionale afspraak van 25%  sociale huur zoals onze wethouder ook voorgesteld had. Hier was echter op dit moment nog geen politiek draagvlak voor in de raad. Voor de meeste partijen heeft een integrale aanpak de voorkeur en komt het nu sec richten op verhogen naar 25% te vroeg voor zowel VVD en CDA  als ook voor D’66. Men wacht liever een onderzoek naar woonbehoeftes af dat voor dit jaar nog op de agenda staat om daarna ook eventueel de percentages voor het middensegment aan te passen.  

Wij konden hiermee akkoord gaan op voorwaarde dat de 25% sociale huur voor de ontwikkeling van Nieuw Rhijngeest-Zuid gegarandeerd wordt -zonder daar studentenwoningen of woningen voor andere sociale doelgroepen daarin mee te rekenen. Dit project van tot wel 400 woningen is het  enige grote bouwproject in Oegstgeest dat het komend jaar -tot de woninganalyse-zijn beslag krijgt. Het is een prachtige kans om een socialer Oegstgeest te worden en ook voor mensen onder de sociale huurgrens een plek te creëeren. Gezien de afwezigheid van concrete stappen in de afgelopen jaren is dat een grote stap vooruit! Dit zal nu via een motie kracht bij gezet worden.

Hiermee is gekozen voor een uitkomst waarbij het principe overeind blijft maar via een meer pragmatische weg: 25% sociale woningbouw blijft overeind. Een compromis waar we dus prima mee uit de voeten kunnen. We kijken uit naar de realisatie van Nieuw-Rhijngeest Zuid!