Winkels zondagochtend open?

Winkels zondagochtend open?

Na een lobby van enkele winkelbedrijven in Oegstgeest hebben LOKAAL en D66 een initiatiefvoorstel geschreven om het mogelijk te maken dat winkels op zondagochtend open gaan. Het liefst zouden ze die mogelijkheid zien voor iedere zondag, maar anders alleen in de december maand. In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken de winkeltijden niet te wijzigen. Hier hebben we goede redenen voor. Hier is de bijdrage van ons raadslid Menno Welling aan het raadsdebat over dit onderwerp van 27 september.

 

Gemeenteraad Oegstgeest, 27 september 2018

Winkeltijden

 

Er komt een nieuw bedrijventerrein in Oegstgeest. Daar zijn we blij mee. Dat bedrijven die zich daar gaan vestigen liever eerder open gaan op zondagochtend dan de toegestane 12 uur, kan Progressief Oegstgeest zich voorstellen. Dat supermarkten elders in het dorp de lobby voor vroegere openstelling steunen, kunnen we ons ook voorstellen. Maar wij zullen hier niet in mee gaan. Wij kijken naar een groter belang.

  • Extra zondagopenstelling zal de kleinere winkelier treffen in zijn/haar schaarse vrije tijd en/of omzet. Een persoonlijke rondgang leert dan ook dat 7 van de 8 gesproken kleine ondernemers niet zit te wachten op verruiming van de winkeltijden -Dit in tegenstelling tot wat er in de brandbrief van de winkeliersvereniging wordt beweerd. Wij zouden deze groep mensen die vaak al meer dan 60 uur per week werkt hun laatste vrije ochtend ontnemen. Om de concurrentieslag niet te verliezen is niet opengaan voor velen geen optie. Keuzevrijheid is een schijnargument.
  • Verruiming van de winkeltijden zal ook extra overlast geven aan omwonenden. Ik denk aan de Dorpsstraat of de appartementen in de Lange Voort en de Kempenaerstraat.
  • Maar het is ook goed voor ons allemaal om een moment te hebben waarop we even geen consument zijn; waarop we genieten van rust, natuur, sport en/of gezin. We kunnen al 7 dagen in de week winkelen en 24/7 online onze spullen bestellen.

Bredere zondagopenstelling is hiermee onredelijk, onwenselijk en onnodig. Ook voor incidentele ontheffing zien wij geen noodzaak. Dat er de afgelopen jaren ontheffingen verleend zijn zonder juridische grondslag is kwalijk. De verordening is helder.

Menno Welling

Progressief Oegstgeest