Vluchtelingen in Oegstgeest

Vluchtelingen in Oegstgeest

Beste mensen van Progressief Oegstgeest,

Omdat ik een Progressief Oegstgeest stemmer ben, richt ik mijn vraag aan u. Als buurvrouw van het gemeentehuis, ik woon op Rhijngeesterstraatweg 15, vraag ik me af waarom de leegstaande Jelgersma kliniek achter het gemeentehuis niet gebruikt wordt voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Het gebouw is groot, heeft veel verschillende (soorten) ruimtes en lijkt mij uitstekend geschikt voor dit doel. Bovendien ligt Centrum 45, waar mensen met trauma’s behandeld kunnen worden, er vlak naast. In de krant las ik dat de gemeente Oegstgeest een vraag van het COA afwacht, is dat niet een beetje een lafhartige houding?

Met zo’n locatie, naast Centrum 45, in een welvarende en rustige gemeenste als Oegstgeest, zouden we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik hoor graag van u!

met vriendelijke groet,
Marjan Brandsma

Het antwoord van Tim van Tongeren, fractievoorzitter PrO laat niet lang op zich wachten:

Beste Marjan,

Dat de Jelgersma kliniek (nog?) niet door de COA wordt gebruikt voor de opvang van vluchtelingen heeft, naar mij is verteld, ermee te maken dat dit gebouw eigendom is van Rivierduinen. De gemeente heeft hier niets over te zeggen. De COA zal in dit geval direct met de eigenaar in overleg moeten treden waarna zij al dan niet akkoord kunnen gaan.

Momenteel vangt Oegstgeest een groep vluchtelingen op in sporthal De Cuyl. Donderdagavond is de raad hierover geïnformeerd en op vrijdagochtend zijn de mensen vanuit de 3 Octoberhal in Oegstgeest gearriveerd. Zaterdag heb ik een bezoek aan hen mogen brengen en diezelfde avond ben ik met een groep van hen naar een basketbalwedstrijd in Leiden geweest. Ik was er getuige van dat ze enorm hebben genoten. Zaterdagmiddag hebben we met enkele raadsleden bovendien een programma voor de rest van de week opgesteld. De onderdelen voor het programma zijn door de mensen zelf aangedragen en omvat museumbezoek, sportactiviteiten, lees- en taallessen etc. De inzet van de gemeenteambtenaren, raadsleden en vrijwilligers wordt zeer op prijs gesteld. De fractie van PrO is blij het onderwerp al direct na het zomerreces onder de aandacht te hebben gebracht. Onduidelijk is of Oegstgeest na deze groep, ze moeten van het COA vrijdag al weer naar een andere locatie, nog meer groepen zal krijgen maar mocht er een vraag komen dan zullen wij ons daar weer sterk voor maken.

Hartelijke groet,

Tim van Tongeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.