Referendum bestuurlijke toekomst noodzakelijk

Referendum bestuurlijke toekomst noodzakelijk

PERSBERICHT

De gemeente Oegstgeest krijgt op afzienbare termijn taken van de rijksoverheid toegeschoven op het vlak van jeugdzorg, werk en AWBZ. Voor veel burgers heeft dit tot gevolg dat de gemeente Oegstgeest de eerste en zo’n beetje de enige overheid wordt waarmee zij te maken krijgen. Dat is een zware verantwoordelijkheid! Een gemeente met de bescheiden omvang van Oegstgeest kan dit soort taken alleen in samenwerking met andere gemeenten in de regio naar behoren uitvoeren. Daarom is de discussie over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest zo belangrijk. De inzet daarbij is te komen tot een zodanige vorm van samenwerking met een of meer partijen in de regio, dat Oegstgeest als zelfstandige gemeente in staat is én blijft hoogwaardige dienstverlening aan de burgers te garanderen en voorts het eigen takenpakket, inclusief de nieuwe taken die op ons af komen, effectief en efficiënt uit te voeren. Gelet op dit belang is het voor PrO dan ook vanzelfsprekend alle burgers van Oegstgeest in de gelegenheid te stellen over de bestuurlijke toekomst in een referendum een uitspraak te doen.

PrO betreurt dat D66 inmiddels heeft laten weten dat voorstanders van een referendum “alleen maar uit zijn op verdere vertraging”. Met deze uitspraak wordt, zacht gezegd, geen recht gedaan aan de zorgvuldige discussie over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest in het algemeen, en het initiatief van PrO voor een referendum daarbij meer in het bijzonder.

Zorgelijk is ook dat D66 het kennelijk niet nodig vindt de burgers van Oegstgeest hierover een eigen mening naar voren te laten brengen. D66 weet namelijk nu al dat de kans groot is dat een referendum niet tot een krachtig mandaat leidt.
PrO kan zich niet vinden in deze paternalistische houding, en geeft de burgers van Oegstgeest graag alle ruimte zelf een uitspraak te doen over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.