PrO tegen Mosquito’s

PrO tegen Mosquito’s

Waarom is PrO tegen mosquito’s?

Een mosquito is een apparaat dat een hinderlijke geluidstoon (piep) verspreidt die alleen hoorbaar is voor mensen tot circa 26 jaar. Het gemeentebestuur van Oegstgeest wil deze apparaten plaatsen bij de school ‘de vogels’ om de overlast van hangjongeren tegen te gaan. PrO is daar tegen.

Wij willen de overlast op geen enkele manier bagatelliseren en willen graag meedenken over mogelijke oplossingen. Maar tegen deze oplossing hebben wij ernstige en morele bezwaren.

Ten eerste omdat de mosquito inbreuk maakt op de lichamelijk integriteit van jongeren en discriminerend is. De mosquito is internationaal omstreden en zelfs in sommige landen verboden. Het is onduidelijk of er gezondheidsrisico’s zijn voor ongeborenen.

Bovendien denken wij dat deze oplossing niet werkt. Het is een verkeerd signaal als de overheid jongeren opjaagt met apparaten in plaats van met ze in gesprek te gaan. De mosquito deelt straf uit voordat er een delict is gepleegd.

Het is niet aangetoond dat de overlast (alleen) wordt veroorzaakt door personen jonger dan 26 jaar. Het geluid is te overstemmen met bijvoorbeeld scooters of muziek. Daarnaast is er kans op een waterbedeffect (de overlast verplaatst zich) en blijkt uit onderzoek dat de mosquito op langere termijn niet werkt. Tot slot werkt plaatsing ervan mogelijk escalatie in de hand.

Daarom zijn wij tegen een proef met het plaatsen van mosquito’s voor een half jaar. Wij roepen de wethouder op om met de bewoners en de jongeren – eventueel middels de wijkagent – in gesprek te gaan om een goede en werkende oplossing te vinden voor de overlast. De mosquito speelt daar wat ons betreft geen rol bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.