PrO-actief: Rianne Meester-Broertjes

PrO-actief: Rianne Meester-Broertjes

Duurzaamheid: een gemeente met toekomst!

Ons dorp kent mooie parken, bomen, monumentale huizen en kastelen: verworvenheden vanuit het verleden die een hoge kwaliteit hebben om de toekomst aan te kunnen. Deze natuur- en cultuurmonumenten zijn karakteristiek voor Oegstgeest, niet alleen om hoe ze er uit zien, maar vooral ook om hun invloed naar ons mensen toe. Ze zijn van vandaag en gisteren, maar vooral ook voor morgen: voor de toekomst, en bovenal voor een duurzame toekomst.

Hoe kunnen wij als inwoners van Oegstgeest nu bereiken dat deze duurzame toekomst op gemeentelijke schaal in stand blijft? Dit kan allereerst door onze natuur en onze cultuurmonumenten goed te beheren. Dit kan actief, door bomen goed te verzorgen, monumentale panden frequent een schilderbeurt te geven en in uw tuin groen een royale plaats te geven, zodat het regenwater zijn weg door de bodem kan vinden.

Het kan in aanvulling hierop ook op een andere manier, namelijk door als inwoners van ons dorp / regio/ land duurzamer te gaan leven: minder energie gebruiken geeft minder luchtverontreiniging, minder verpakkingsmateriaal kost minder grondstoffen en energie en veroorzaakt ook minder afval. Een gevarieerde aanpak die dicht bij huis en tuin begint heeft betekenis voor onze gehele wereld. Deze gedachten lijken mogelijk  ‘een ver van mijn bedshow’ voor ons mooie dorp, maar duidelijk is dat alle kleine beetjes zuiniger en schoner leven tot verbetering van ons natuurlijk milieu leiden. En daarmee dus een bijdrage leveren aan een betere conditie van onze mooie natuur- en culturele monumenten.

Dus: als u zelf een bijdrage wilt leveren aan een duurzame toekomst, begin dan vooral met de dingen in uw eigen huis, tuin en directe omgeving. Te denken is aan de installatie van zonnepanelen, afval goed te scheiden, vaker op de fiets in plaats van met de auto te gaan en bij het doen van uw boodschappen niet teveel te kopen, want te veel leidt tot het weggooien van voedsel.

U kunt uw nieuwe acties alleen doen, maar het kan ook samen met anderen in uw straat, in uw vrijwilligersclub, bij de school en sportverenging. Het doet er niet toe van waaruit u een meer milieuvriendelijke levenswijze start: het doel is het belangrijkste, namelijk een meer duurzame toekomst op lokale en op grotere schaal! De lokale politici zijn hierop aan te spreken1

Rianne Meester-Broertjes, oud wethouder van Progressief Oegstgeest

Dit artikel is op 12 maart verschenen in de Oegstfgeesrer Courant in de rubriek: Lezers schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.