PrO-actief: Marja Kraakman

PrO-actief: Marja Kraakman

Wederkerigheid

Al 23 jaar houden wij in de maand januari een laanborrel.

Iedereen uit de straat komt, wenst elkaar Nieuwjaar en het lief en leed van het afgelopen jaar wordt op een leuke wijze, in een speech, gedeeld. In het verlengde hiervan wordt de helpende hand toegestoken als een situatie dit vraagt. Bij  ziekte, een andere (zorg)behoefte of ellende die een mens kan treffen in een jaar tijd of  frequenter gedurende zijn leven.

Het is een manier die invulling geeft aan het sociale domein, aan de participatie maatschappij. Woorden waar wij de laatste maanden vanuit de politiek als burger mee geconfronteerd zijn. Niets mis mee. Op zich. Iedere burger zou vanuit menselijk oogpunt een bepaalde verantwoordelijkheid voor zijn buur of familie moeten hebben. Een mens laat je toch niet verdrinken als hij te water gaat; toch? Ook  als het leed eenzaamheid of verwaarlozing door tegenslag betreft.

Het is wat anders als het een verplichtend karakter krijgt en het mogelijk ten koste gaat van betaalde  banen en het dient om financiële tekorten op te vangen. Staatssecretaris van Rijn heeft aangegeven dat het aan de gemeenten is om de mate van verplichting vast te stellen. Deze verplichting wordt wederkerigheid genoemd in geval er een uitkering wordt ontvangen.

De gemeente Oegstgeest heeft in een notitie al aangegeven geen verplichting op te leggen. Goed zo! Advies voor het vervolg;spreek ieder op zijn talenten aan, faciliteer initiatieven zoals Civil Society en Repair Café. Wederkerigheid komt dan vanzelf.

Marja Kraakman, lid en oud voorzitter Progressief Oegstgeest

verschenen in de Oegstgeester Courant van 12 februari in de rubriek: lezers schrijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.