PrO-actief: JanGeert vd Post

PrO-actief: JanGeert vd Post

Grenzenloos en duurzaam

Bij verkiezingen voor de gemeenteraad lijkt de wereld op te houden bij de gemeentegrenzen, in Oegstgeest staat dat bijna gelijk aan de blauwe borden met “Oegstgeest” erop. Ook de tijdshorizon waarop de politiek zijn blik vasthaakt schuift gevaarlijk dichtbij: niet verder dan 4 jaar weg? En we weten allemaal best dat er ook verder weg in tijd en ruimte belangen op het spel staan.

Het is goed om mee te wegen in de keuze uit de politieke partijen op 19 maart dat niet alleen de problematiek in de eigen achtertuin belangrijk is. Dat laatste brengt traditiegetrouw wel het gemakkelijkst de meeste mensen op de barricaden. Maar u vindt het toch ook belangrijk dat we met z’n allen door zuinig te zijn met energie, de bronnen langer kunnen gebruiken. Mooier nog als de energiebronnen hernieuwbaar zijn. Daar kunt u thuis aan werken, maar ook de gemeente heeft een belangrijke rol. Met de straatverlichting, verkeerslichten, rioolgemalen en het zwembad is de gemeente van oudsher een belangrijker energiegebruiker. Besparen daarop door moderne technieken (bijvoorbeeld: LED-verlichting wordt steeds beter te gebruiken op straat) in te zetten, maar ook door ruimte, letterlijk en figuurlijk, te bieden aan bedrijven die hierop presteren  en zich profileren. Goed om te zien dat in de Oegstgeester Courant van 26 februari er een hele bedrijvenbijlage over duurzaamheid te lezen en te bekijken viel.

Niet alle partijen leggen evenveel prioriteit bij ‘duurzaamheid’. Meestal is het argument dat het nu niet te veel mag kosten omdat de financiële situatie in de gemeente te zorgelijk is. Diegenen die dit zeggen hebben een korte-termijnbril op. We weten allemaal dat investeringen gericht op energiebesparing, maar ook andere vormen van duurzaam gedrag, zich later terugbetalen. Ja, soms kost dat een paar jaren extra, maar die durf moeten we wel tonen!

Zorg voor de natuur is heel belangrijk, één van de lokale partijen probeert hierop zich te profileren. Maar dan moet die partij ook durven doorpakken bij de bescherming in veel groter verband. Een gespaard poldertje alleen geeft geen soelaas als je geen ruimte wilt bieden aan bronnen van hernieuwbare energie zoals wind en zon.

Opvallend, maar ook een beetje tragisch, is het totale gebrek aan aandacht voor gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet Rutte I heeft hier verwoestend werk verricht. Het tweede kabinet staat er maar lichtjes beter op. Praten over ondersteuning in andere delen van de wereld op het niveau van gemeenten is verstomd. Hier heeft de toenmalige minister Rosenthal het VVD-standpunt, de hete PVV-adem in de nek wetend, door weten te drukken. Juist in Oegstgeest, met een rijke historie van organisaties voor werken in de Ontwikkelingslanden, zou een tegengeluid moeten opklinken.

JanGeert van der Post

Oud-raadslid Progressief Oegstgeest

Dit artikel is ingediend voor de rubriek: Lezers schrijven van de Oegstgeester Courant van 5 maart 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.