Pro-actief: Hans vd Burgh

Pro-actief: Hans vd Burgh

Hans van der Burgh, oud-raadslid Progressief Oegstgeest geeft zijn visie in de rubriek: Lezers chrijven in de Oegstgeester Courant.

In economisch moeilijke tijden zijn lastige keuzes misschien een tijdje uit te stellen, maar uiteindelijk blijken ze toch onvermijdelijk. De ophef omtrent de voorgenomen sluiting van het Gemeentecentrum aan de Lijtweg is daarvan een voorbeeld.

Ook nu doen belanghebbenden een beroep op de gemeente of de politiek om bij te springen en de bedreigde voorziening te helpen behouden. Kan de gemeente dat?
De financiële positie van de gemeente Oegstgeest is door degelijk beleid van het huidige college gestabiliseerd of zelfs licht verbeterd.
Maar ruime financiële armslag is er niet.
Nog niet alle financiële risico’s zijn bedwongen en de komende decentralisatie van centrale overheidstaken naar de gemeente, feitelijk een bezuinigingsactie van het kabinet, zetten de toch al beperkte mogelijkheden van de gemeente verder onder druk. Alle reden dus om ons af te vragen welke voorzieningen Oegstgeest echt nodig heeft om ervoor te zorgen dat in ons dorp iedereen mee kan blijven doen.

Ik adviseer de gemeente Oegstgeest, in goed overleg met maatschappelijke partijen in het dorp, te laten inventariseren wat we hebben en welke we daarvan als gemeente graag willen steunen. Een ondersteuning die kan bestaan uit  geld maar vaak ook uit aangepast beleid. De uitkomst van dit onderzoek, waarbij pijn niet voorkomen zal kunnen worden, zal de politiek helpen bij het maken van de noodzakelijke en soms pijnlijke keuzen.
Dan komt het erop aan sociaal te kiezen.
Als voor u degelijk en sociaal beleid belangrijk is, dan weet u welk vakje u op 19 maart rood maakt.