Perspectief 2013: nieuwjaarsbijeenkomst met afscheid en welkom op 13 januari

Perspectief 2013: nieuwjaarsbijeenkomst met afscheid en welkom op 13 januari

2012 was geen gemakkelijk politiek jaar. Vertrouwen daar gaat het om in de politiek!
Als gevolg van de economische crisis en de noodzaak ook In Oegstgeest te bezuinigen kwam het vertrouwen in het College van Burgemeester(!) en Wethouders steeds meer onder druk te staan.
Met het niet tijdig vrijgeven van en het niet adequaat handelen rond een vernietigend onderzoeksrapport over de financiële organisatie van de gemeente, werd het ook voor de fracties van VVD en PrO begin november bijzonder lastig om het College te blijven steunen.
Een motie van wantrouwen, ingediend door Lokaal Oegstgeest en gericht tegen de VVD wethouder van financiën, heeft geleid tot het aftreden van alle 4 wethouders. Ook die van ons.
Crisis dus. Niet alleen een financiële crisis, maar ook een wethouders crisis. De afgelopen weken waren voor alle betrokkenen vervelend en lastig.
Maar, inmiddels ligt er een goed rapport van twee zwaargewichten, de heren Koole en Huizing. In dit rapport is een belangrijke aanvulling opgenomen op het eerdere coalitieakkoord tussen VVD en PrO. De aanvullingen betreffen met name de financiën, de organisatie en het vraagstuk van regionale samenwerking / herindeling. Ook treedt LO nu toe tot de coalitie.
Bij het verdelen van de drie in plaats van vier portefeuilles, heeft PrO bewust gekozen voor die van financiën, organisatie en economie. Als grootste partij is het juist nu van belang om verantwoordelijkheid te nemen.
Daar komt bij dat onze wethouders in de afgelopen periode veel beleid ontwikkeld hebben op de terreinen waar PrO voor staat: groen, duurzaam en lokaal/sociaal.
Dit beleid is ook voor een belangrijk deel vastgesteld. De basis is gelegd. Dit maakt dat het minder bezwaarlijk is dat de portefeuilles van onze afgetreden wethouders nu grotendeels naar een wethouder gaan van een andere partij.
Betty van Oortmerssen had eerder al laten weten dat zij niet nog een volgende periode wethouder wilde zijn.
Lia de Ridder ambieerde portefeuilles, waar de nadruk meer dan bij financiën en organisatie ligt op externe relaties en de samenwerking met bewoners en ondernemers. Zij heeft laten weten geen kandidaat te willen zijn voor de portefeuille financiën en organisatie.
Wij danken beide wethouders voor hun grote inzet in de afgelopen jaren. Tijdens onze nieuwjaarsreceptie op zondagmiddag 13 januari zullen wij deze dank aan beiden nog verder onder woorden brengen.
Dan zullen wij ook onze nieuwe wethouder welkom heten: Johanna Haanstra.
Wie zij is en waar zij vandaan komt kunt u al lezen op deze website.
We beginnen het nieuwe jaar met een nieuw College en een nieuwe start. Het is het jaar waarin PrO ook haar 20 jarig bestaan viert en waarin we ons al weer voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.
Over vertrouwen gesproken: bestuur en fractie hebben er alle vertrouwen in dat 2013 een succesvol jaar gaat worden.
Bestuur en fractie wensen u ook in uw persoonlijk leven een goed en succesvol nieuwjaar toe.

Namens beide,
Tim van Tongeren (fractievoorzitter)
Anton van Kempen (bestuursvoorzitter)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.