Column JG vd Post: Meel..

Column JG vd Post: Meel..

Meel

Het zijn praters, de politici. Tijdens de openbare vergaderingen vullen ze uren. Dat geldt zeker niet alleen voor de “Haagse” politici, hoewel die er wel heel veel tijd weg kwebbelen. Menig debat in de Vaste Kamercommissies of plenair in de Tweede Kamer kost uren, ook al omdat alle fracties aan het woord willen komen. Gelukkig houdt men een systeem van spreektijden aan, waarin de grootste partij het langst aan het woord mag blijven. Een rare regel eigenlijk, want zo krijgt de partij met de meeste stemmers ook nog de meeste zendtijd.

Ook op het lokale niveau hier in Oegstgeest kunnen ze er wat van. Voor de raadsvergadering hebben ze inmiddels dan ook een spreektijdbeperking ingevoerd. In de commissies echter, kan iedereen nog gewoon “los” gaan. En als iedereen nu zinnige dingen inbracht, dan was het misschien allemaal nog wel te pruimen.

Nu is zinnig in de politiek natuurlijk wel een subjectief begrip. Maar nietszeggende teksten die alleen maar lijken te dienen om aanwezigheid in het debat te markeren, is natuurlijk tijdsverspilling. Zeker in een tijd dat alle formele vergaderingen via het internet door iedereen rechtstreeks te volgen zijn, of zelfs achteraf terug te kijken zijn. Een ieders geurspoor ligt zo digitaal voor eeuwig vast.

Ook de wethouders kunnen lang praten zonder maar iets te zeggen. Vanuit hun standpunt is dat misschien nog wel te begrijpen. Hoe minder ze werkelijk zeggen, hoe minder ze op hun uitspraken “gepakt” kunnen worden. Je kunt immers niet in de toekomst kijken. Maar in het commissiedebat over het functioneren van het in te stellen Sociaal Team op donderdag 4 december maakte wethouder Roeffen het wel heel bont. Op af en toe toch echt heel concrete vragen over hoe dat Sociaal Team nu vanaf  1 januari aanstaande gaat opereren kwam een mondvol meel terug. “We moeten leren leven met onzekerheid”, was het weerwoord op vragen hoe nu de communicatie tussen het Sociaal Team en de cliënten of met andere partners in het sociale domein moet gaan lopen. In plaats van meteen aan te geven dat het virtuele karakter van het team alleen slaat op het feit dat er geen apart kantoor ingericht gaat worden, had veel kou uit de lucht kunnen nemen. “Natuurlijk zullen de leden van het Sociaal Team elkaar ontmoeten, anders werkt het niet”, was de eindelijk wat concretere inbreng van de ambtenaar naast Roeffen. “Het team is echt meer dan een lijstje telefoonnummers”, zei die ambtenaar ook nog. De wethouder laadde daarmee de verdenking op zich echt niet te weten hoe het in de praktijk moet. En dat terwijl er al heel dit jaar over de 3 Decentralisaties is gesproken.

Aan de andere kant, veel commissieleden wisten ook hun vragen erg wollig te verpakken. Veel woorden, veel vaagheden, weinig expliciete punten. “Omdat het stuk algemeen van aard is, stel ik ook maar een algemene vraag”, begon LO-fractieleider Vogel zijn tweede termijn. Nee, omdat het stuk van de wethouder te algemeen was, moet je juist heel concrete punten aan de orde stellen. Op deze manier  maken commissieleden het de wethouder erg gemakkelijk met nietszeggende kreten onder een vermeende aanval uit te komen. Nou is Roeffen natuurlijk wel van de partij van Vogel, dus dat die hem niet het vuur al te na aan de schenen legt ….

Als de politiek echt begrip wil kweken voor wat ze doen, is het allerbelangrijkste dat ze niet alleen begrijpelijk praten, los van allerlei jargon komen, maar ook expliciet en concreet durven zijn. Dan maak je duidelijk waar je nu echt voor staat en kan de kiezer dat herkennen.

JanGeert van der Post8 december 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.