Bouwen in Oegstgeest: voor wie en waar

Bouwen in Oegstgeest: voor wie en waar

POLITIEK – Progressief Oegstgeest organiseerde maandagavond een open tafelbijeenkomst over ‘bouwen in Oegstgeest”. Deze goed bezochte bijeenkomst in het Dorpscentrum ging over “moet er gebouwd worden voor jongeren of juist voor ouderen? Voor de lagere of voor de midden en hogere inkomens? Hoe willen we dat Oegstgeest er over tien jaar uit ziet? Wat vinden we van de Woonvisie waarover op korte termijn de gemeenteraad zich buigt.

Na een korte quiz waar de kennis van de aanwezigen van het wonen in Oegstgeest getest werd en een beknopte samenvatting van de Woonvisie door voorzitter Anton van Kempen kregen de voor deze avond uitgenodigde specialisten, makelaar Mia de Beun (Mia Makelaar), emeritus hoogleraar in Delft Hugo Priemus en de directeur bestuurder van woningcorporatie MeerWonen Peter Hoogvliet, de gelegenheid hun visie te geven op ‘bouwen in Oegstgeest’. Dit leidde tot levendige discussies met de zaal, zowel voor de pauze, als in de pauze en als na de pauze.

VRAAG EN AANBOD
Mia de Beun schetste de dynamiek van de woningmarkt. Woningen worden het laatste jaar veel sneller verkocht. Dit drijft de prijzen op. Middeninkomens komen nauwelijks meer aan de bak.
Hugo Priemus mistte in de Woonvisie een goede analyse van de woningbehoefte. Een eerste vereiste! Ook mistte hij aansluiting bij het volkshuisvestingplan van de regio (Holland Rijnland).

Peter Hoogvliet vindt het onverkoopbaar dat je in Oegstgeest zes (6!) jaar moet wachten op een sociale huurwoning. Hierbij komt dat de cijfers over dure scheefheid (te duur wonen in een huurwoning) in Oegstgeest alarmerend hoog zijn: bijna een kwart van de huurders betaalt een te groot deel van hun inkomen aan huur; dat is ruim anderhalf keer het landelijke niveau.
Mia de Beun brak ook een lans voor meer duurzaamheid. Zeker nu er een aantrekkelijke subsidie regeling is van 20% wanneer je twee energiebesparende maatregelen tegelijk laat uitvoeren. Dit is van toepassing voor de bestaande woningen.

SUGGESTIES
Meer sociale woningbouw en gelet op de vergrijzing, je meer richten op ouderen dan op jongeren, stimuleren van sociale cohesie, voorstellen om extra woningen te kunnen bouwen, stimuleren van energiebesparing, zonne-energie en warmte uit oppervlaktewater, OZB-toeslag wanneer de energie prestatie van een woning onvoldoende is.
Duidelijk werd dat het tijd is om keuzes te maken. De gemeenteraad staat met de Woonvisie voor een belangrijke keuze en te kiezen voor kwaliteit voor alle inwoners van Oegstgeest.
Verslag Remko Veenstra.

In de Oegstgeester Courant van 5 november vindt u een kort verslag met foto op pagina 5.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.