Bijdrage voor LD matrix

Bijdrage voor LD matrix

Dit is de bijdrage van PrO voor de verkiezingsmatrix van het Leidsch Dagblad in antwoord op de 10 vragen:

1.         De bestuurlijke toekomst van het dorp. Hoe verder, en met wie?

Oegstgeest is te mooi om de zorg daarvoor aan anderen over te laten! Zelfstandigheid staat voorop. Gelet op alle nieuwe taken moet ook Oegstgeest nauw samenwerken. De keuze met welke gemeenten wil PrO aan de burgers voorleggen via een referendum!

2.         De Overveerpolder; groen of sportterrein?

Wat PrO betreft wordt de Overveerpolder een groen sportterrein. Dat is beter dan deze polder vol te bouwen. Noodzaak van verhuizing van ASC is bovendien voldoende aangetoond.  Planvorming voor het oude voetbalveld van ASC moet zorgvuldig gebeuren, in overleg met omwonenden en met veel aandacht voor de bestaande kwaliteit van dit deel van oud Oegstgeest.

3.         Hoe brengt Oegstgeest de financiën weer op orde?

Dat is heel simpel: laat wethouder van financiën Johanna Haanstra haar karwei afmaken! Na de janboel onder de vorige VVD-wethouder zijn de financiën dankzij haar weer op koers, en daar wil PrO graag mee doorgaan!

4.         De lokale lasten. Mogen ze omhoog?

Liever niet, maar als Oegstgeest bijvoorbeeld een goed en veilig zwembad wil behouden, de bibliotheek open wil houden en de jeugdzorg goed wil regelen, dan is PrO bereid daarover te praten. Maar ook hier: mooi onderwerp voor een referendum!

5.         Wel of geen Holle Mare route?
Wat PrO betreft komt er voorlopig geen Holle Mareroute. Eerst moet de tweede ontsluiting door middel van een brug naar Leiden worden gerealiseerd. Daarna moet de verkeerssituatie opnieuw worden bekeken. De ontsluiting van Poelgeest door goed openbaar vervoer verdient volgens PrO prioriteit.

6.         Huisvesting gemeente. Wat, waar en hoe?

Voor de burgers is een herkenbaar ‘huis van de gemeente’ noodzakelijk. Goede dienstverlening staat immers voorop. Maar dat kan ook in een ander en kleiner gebouw dan het huidige gemeentehuis dat thans deels leeg staat, en dat is zonde.

 

7.         Wat te doen met de dreigende sluiting van het Gemeentecentrum?

PrO ziet toekomst voor het gemeentecentrum als kloppend hart van Oegstgeest. Leerlingen van Duinzigt serveren koffie met …, klaargemaakt door Jottem. Radius, Stichting Evenementen, sociaal wijkteam en CJG verwelkomen je. Kerk, bekeer u. Gemeente, verwelkom creatieve ideeën. Lang leve het Gemeentecentrum.

 

8.         Wel of geen koopzondagen?
Niet alles in het leven draait om consumeren. PrO vindt het belangrijk dat ook ondernemers in het weekend tijd met anderen door kunnen brengen. Tegelijkertijd moeten we ook kijken naar wat buurgemeenten doen. Een beperkte zondagsopening moet mogelijk zijn.

 

9.         Hoe om te gaan met de ‘participatiemaatschappij’-wat verwacht u van de inwoners?

 

Wij zullen meer zelf gaan doen en meer voor elkaar gaan zorgen. Dat gaat niet vanzelf! Dat vraagt investering in het sociale weefsel van ons dorp. Participatie of niet: wij laten niemand vallen. Daarom blijven professionals nodig om te garanderen dat niemand overbelast raakt en niemand afhankelijk wordt van liefdadigheid.

 

10. Naar eigen inzicht –  wat hoort hier voor uw partij absoluut nog thuis? Duurzaamheid!

In Oegstgeest gebeurt op het gebied van duurzaamheid al veel. Maar er moet meer worden gedaan. De gemeente moet het bijenconvenant ondertekenen, energie steken in meer laadpalen, ruim baan geven aan de fiets en het Meob-terrein (tijdelijk) bestemmen als zonnekrachtcentrale.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.